Vrijwilligers

Vrijwilliger Marjolein vertelt over haar werk op het hospice.

Als er één plek is waar je een jonge vrijwilliger niet zo snel verwacht, dan is het wel in een hospice. Toch begeleidt Marjolein Garst (30), moeder van Sem (6), terminale patiënten in hun laatste levensfase.

Als er één plek is waar je een jonge vrijwilliger niet zo snel verwacht, dan is het wel in een hospice. Toch begeleidt Marjolein Garst (30), moeder van Sem (6), terminale patiënten in hun laatste levensfase.

“Het begon er eigenlijk mee dat ik geen werk kon vinden en toch in het werkritme wilde blijven. Ik was was nog zo jong, ik wilde niet al thuis zitten.” vertelt Marjolein “Ik zag een vacature in de krant staan. Ik wist eigenlijk niet eens wat een hospice was, dus zocht ik het uit.”

Inmiddels werkt ze al weer twee jaar in het hospice: “Ik werk diensten van 5/6 uur achter elkaar. Dan verzorg ik de gasten die bij ons liggen. Ik maak bijvoorbeeld eten voor de gasten of familieleden. Of ik breng ze naar de wc. Ook sta ik gasten of familie bij, praat met ze. Of ik geef hand- of voetmassages aan de gasten. Daarnaast zorgen wij voor de boodschappen en verrichten we andere huishoudelijke taken….”

Marjolein is zelf ook iemand van dichtbij verloren: “Dat scheelt denk ik wel, anders zou ik het misschien niet kunnen doen”, zegt ze. Door het werk in de hospice is ze zich tegelijkertijd ook bewust van wat ze wel heeft: “Ik geniet meer van de kleine dingen die ik wel heb en ik ga anders naar dingen kijken. Door wat ik mee maak in het Hospice, ben ik weer extra dankbaar voor wat ik allemaal wel heb.”

“In het begin was het wel wennen het werken in een Hospice. Je komt in een groep van bijna 60 vrijwilligers terecht. Velen zijn stukken ouder. En ik als jong iemand, moest daar wel even m’n plekje vinden.”

Inmiddels wil Marjolein haar klus niet meer missen. “Als ik werk vind, dan blijf ik het er waarschijnlijk toch bij doen. Het levert geen geld op, maar het geeft zoveel voldoening dat je liefde en zorg kan geven aan een ander.”

Naast het werk in het hospice helpt Marjolein ook veel mee bij de school van haar zoon als overblijf-, bibliotheek- en handvaardigheidsmoeder. Ook is ze buddy van een meisje van 25 met een verstandelijke beperking met wie ze regelmatig leuke dingen doet.

Onze vrijwilligers.

Voor de meeste mensen is thuis sterven een belangrijke wens als het levenseinde nadert. Soms is dat niet mogelijk en dan biedt het hospice uitkomst. In een rustige, warme en sfeervolle omgeving en eigen kamer waar men zijn of haar dierbaren ieder moment van de dag kan ontvangen, kan men de laatste periode van het leven doorbrengen.

Het dagelijks leven in hospice Sint Maartenhuis steunt op vrijwilligers. Zij vormen samen met coördinatoren en beroepskrachten een hecht team dat de bewoners in hun laatste fase bijstaat. Samen staan zij klaar om deze laatste levensfase kwalitatief een goede invulling te geven, waarbij de gast zelf aangeeft hoe, wanneer en op welke wijze dat gebeurt.

 

Onze vrijwilligers zijn dus een belangrijke schakel om de gast gedurende het verblijf in het Hospice te ondersteunen en te begeleiden, steeds de de wensen van de gast respecterend.

Op dit moment zijn er ongeveer 60 gekwalificeerde vrijwilligers beschikbaar voor de opvang en verzorging van onze gasten.

 

Mocht je je willen aanmelden als vrijwilliger, dan loop je, alvorens daadwerkelijk zelfstandig aan het werk te gaan, een aantal diensten mee met een geroutineerde vrijwilliger om het werken en de sfeer in het Hospice te ervaren. Daarna volgt een gesprek met een bestuurslid en coördinator om te kijken of we met elkaar verder willen.

Wat doen vrijwilligers?

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste taken van onze vrijwilligers:

  • ondersteunen van de gasten en bij de gasten betrokken naasten/mantelzorgers
  • helpen bij de persoonlijke verzorging van de gasten (ondersteuning thuiszorgorganisatie)
  • signaleren en rapporteren
  • gastheer/gastvrouw zijn

Vrijwilliger in het hospice word je niet zo maar, het vereist een bepaalde instelling want werken in het hospice is verrijkend, maar het kan ook intensief en emotioneel zijn. Het vraagt om inzet en inzicht. De vrijwilligers krijgen voor deze taak een basisscholing. Tijdens de scholing wordt aandacht besteed aan kennis, vaardigheden, communicatie, observatie, zelfstandigheid, werken in teamverband en attitude. Vrijwilligers worden regelmatig bijgeschoold.

De vrijwilligers worden aangestuurd door onze coördinatoren en werken altijd met z'n tweeën, in blokken van vijf uren, van 's ochtends 7.15 tot 's avonds 22.30 uur. Gedurende de nacht is er een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie aanwezig.

Vrijwilliger zijn, niet vrijblijvend.

Vrijwilliger zijn is vrijwillig doch niet vrijblijvend.

Wij zijn regelmatig op zoek naar :

  • gemotiveerde en geïnspireerde vrouwen/mannen die iets voor onze gasten kunnen/willen betekenen.
  • de bereidheid om voor 1 of 2 dagdelen per week, een ochtend, middag, of avond, beschikbaar te zijn en eens per 4 weken in het weekend. Ook tijdens Feestdagen moeten we een beroep op je kunnen doen.
  • de bereidheid om de basiscursus en bijscholingen te volgen

Bovendien zoekt het hospice vrijwilligers die zich op een andere, niet-zorg-gebonden wijze verdienstelijk willen maken voor het hospice, zoals het actueel houden van de website, het periodiek maken van een nieuwsbrief, het willen beheren van het donateur bestand en kleine huishoudelijke klusjes willen verrichten.

Wie meer wil weten, of geïnteresseerd is om vrijwilliger te worden kan contact opnemen met Hospice Sint Maartenhuis via één van de coördinatoren, Annette Witter of Karin Bron, te bereiken via 06-52728641/42 of via de mail: info@hospicewinschoten.nl

 

Ervaringen van gasten, families en medewerkers.

Een gast aan het woord

“Het voelde als thuiskomen”, vertelde een 56 jarige gast. “Ik hoefde helemaal niet te wennen. De sfeer, aankleding en liefdevolle ontvangst voelden als een warm bad. Ik wist niet dat het er zo goed was en knapte er gewoon van op”. “Daarbij komt dat mijn familie weet dat ik goed verzorgd word en dat er veel aandacht is. Ze gaan na hun bezoek aan mij met een rustiger gevoel naar huis”.

Enkele reacties uit het gastenboek

"Onze moeder is verzorgd als een echte koningin, mooiere laatste weken had ze zich niet kunnen wensen. Het gaf ons als familie veel rust, we wonen allemaal ver weg. Jullie liefdevolle verzorging en verwennerij deden haar enorm goed".

"Niet alleen voor onze moeder maar ook voor de familie was het een thuis-gevoel; het is een warm bad".

"Jullie zijn fantastiche mensen! Ontzettend lief en zorgzaam en niet alleen voor de zieke mensen...."

Een medewerker aan het woord

“Er gewoon zijn is soms voldoende”, vertelt een verpleegkundige. “Het is belangrijk de gasten goed aan te voelen, te ondersteunen op een manier zoals zij het graag willen, niets opdringen. “Rust”, beschrijft zij als het krachtigste element van het Hospice. “Bij plaatsing in een hospice begint het afscheid natuurlijk al bij vertrek uit huis. De opname brengt voor alle partijen rust. De gast en familie kunnen zich weer op elkaar concentreren en op taken die ze zelf nog graag doen, voor de rest springt de thuiszorg bij”

Stichting Sint Maartenhuis ontving de 'Vrijwilligersprijs 2006' van de provincie Groningen.

Wat biedt het Hospice Sint Maartenhuis?

Steun het Hospice en wordt donateur van Stichting Vrienden van het Sint Maartenhuis.

Stichting Sint Maartenhuis in Winschoten heeft zich laten inspireren door Sint Maarten, bisschop in de Franse stad Tours in de 4e eeuw. Deze heilige deelde zijn mantel met een behoeftige en staat door deze daad symbool voor zorg en begrokkenheid.