Het hospice

Het Hospice Sint Maartenhuis is een "Bijna thuis huis" en biedt samen met betrokken vrijwilligers en deskundige zorgverleners van de Thuiszorgorganisatie Oosterlengte, 24 uur per dag persoonlijke aandacht aan haar gasten die ongeneeslijk ziek zijn en in de laatste fase van hun leven verkeren. De meeste mensen blijven het liefst tot het einde van hun leven thuis in hun eigen vertrouwde omgeving, maar soms is dit, om verschillende redenen, niet mogelijk. In dat geval kan Hospice Sint Maartenhuis uitkomst bieden.

Ons hospice biedt zorg aan mensen die niet lang meer te leven hebben. In een huiselijke omgeving is het mogelijk om samen met familie en vrienden in alle rust afscheid te nemen van het leven. Voor de maximaal twee gasten is er alle tijd en individuele aandacht. Een helpende hand, een luisterend oor, dat zijn de kenmerken die de zorg in ons hospice bijzonder maken.

Gastvrijheid, dienstbaarheid, keuzevrijheid van de gast en familiegerichtheid zijn voor ons hospice de centrale elementen. Door de kleinschaligheid is er optimale aandacht voor de kwaliteit van leven van de gasten. In een warme en huiselijke sfeer krijgt de gast alle zorg en aandacht die nodig is en

  • staan uw wensen centraal
  • kunt u het leven, samen met uw naasten, in een warme en veilige omgeving waardig afronden
  • mag u eigen spulletjes meenemen om zich zoveel mogelijk thuis te voelen
  • is er 24 uur per dag aandacht en verzorging
  • is er deskundige palliatieve zorg

Over het Sint Maartenhuis in Winschoten.

In Hospice Sint Maartenhuis wordt liefdevolle palliatieve zorg geboden die gericht is op de zieke, die wij liever gast noemen, en die afgestemd op is op zijn/haar individuele behoeften. Het Sint Maartenhuis biedt een sfeervolle omgeving waar iedere gast zijn/haar eigen kamer met sanitaire voorzieningen en een buitenterras heeft en waar dag en nacht verzorging en ondersteuning in de vorm van deskundige vrijwilligers aanwezig is.

Verblijf in het hospice is mogelijk bij een levensverwachting van ongeveer drie maanden of korter. Wordt de termijn van drie maanden overschreden dan bekijkt ons team, samen met u, uw familie of naasten en de huisarts, de mogelijkheden opnieuw.

Het Hospice heeft een Bestuur en twee, in loondienst zijnde, coördinatoren die de dagelijkse leiding hebben en de vrijwilligers aansturen. De bestuursleden en vrijwilligers ontvangen een onkosten/reiskostenvergoeding.

Het beleid van de Stichting is erop gericht te kunnen voldoen aan de doelstelling hetgeen betekent:

-dat er aan alles wordt gedaan om het aantal van minimaal 60 geschoolde vrijwilligers op peil te houden en, waar nodig, bij te scholen

-de huisvesting in stand te houden 

-voldoende gelden generen om de begroting te kunnen financieren.Aanmelden bij Hospice Winschoten?

Het Sint Maartenhuis is een laagdrempelig ‘bijna-thuis-huis’ waar men via een korte aanmeldingsprocedure snel terecht kan.

In principe kan aanmelding door iedereen geschieden: ziekenhuis, huisarts, thuiszorgorganisatie, mantelzorgers, familie of de terminale persoon zelf. Er moet wel sprake zijn van een terminale indicatie van een arts of ziekenhuis met een levensverwachting van ca. 3 maanden of korter. Wordt de termijn van drie maanden overschreden dan bekijkt ons team, samen met u, uw familie of naasten en de huisarts, de mogelijkheden opnieuw.

Aanmelden kan dagelijks, bij voorkeur tussen 9.00 en 13.00 uur, via één van onze twee coördinatoren van het Hospice te bereiken op 06-52728641 of 06-52728642 of via het algemene telefoonnummer van het Hospice 0597-452170. De coördinator van het Hospice neemt de details van de aanmelding door en regelt verder de opname.

Ervaringen van gasten, families en medewerkers.

Een gast aan het woord

“Het voelde als thuiskomen”, vertelde een 56 jarige gast. “Ik hoefde helemaal niet te wennen. De sfeer, aankleding en liefdevolle ontvangst voelden als een warm bad. Ik wist niet dat het er zo goed was en knapte er gewoon van op”. “Daarbij komt dat mijn familie weet dat ik goed verzorgd word en dat er veel aandacht is. Ze gaan na hun bezoek aan mij met een rustiger gevoel naar huis”.

Enkele reacties uit het gastenboek

"Onze moeder is verzorgd als een echte koningin, mooiere laatste weken had ze zich niet kunnen wensen. Het gaf ons als familie veel rust, we wonen allemaal ver weg. Jullie liefdevolle verzorging en verwennerij deden haar enorm goed".

"Niet alleen voor onze moeder maar ook voor de familie was het een thuis-gevoel; het is een warm bad".

"Jullie zijn fantastiche mensen! Ontzettend lief en zorgzaam en niet alleen voor de zieke mensen...."

Een medewerker aan het woord

“Er gewoon zijn is soms voldoende”, vertelt een verpleegkundige. “Het is belangrijk de gasten goed aan te voelen, te ondersteunen op een manier zoals zij het graag willen, niets opdringen. “Rust”, beschrijft zij als het krachtigste element van het Hospice. “Bij plaatsing in een hospice begint het afscheid natuurlijk al bij vertrek uit huis. De opname brengt voor alle partijen rust. De gast en familie kunnen zich weer op elkaar concentreren en op taken die ze zelf nog graag doen, voor de rest springt de thuiszorg bij”

Stichting Sint Maartenhuis ontving de 'Vrijwilligersprijs 2006' van de provincie Groningen.

Wat biedt het Hospice Sint Maartenhuis?

Steun het Hospice en wordt donateur van Stichting Vrienden van het Sint Maartenhuis.

Stichting Sint Maartenhuis in Winschoten heeft zich laten inspireren door Sint Maarten, bisschop in de Franse stad Tours in de 4e eeuw. Deze heilige deelde zijn mantel met een behoeftige en staat door deze daad symbool voor zorg en begrokkenheid.